Topul Firmelor Gala mediului de afaceri arădean - 20 octombrie 2016 - Expo Arad

Cuvânt Înainte

Stimați membri ai Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad,

Stimați parteneri,

La 1 ianuarie 2017 aniversăm primul deceniu al prezenței noastre în Uniunea Europeană. Aradul este unul dintre marii câștigători ai aderării! Am știut să capitalizăm inteligent prezența noastră pe Culoarul IV Pan-European, ceea ce a dus o redefinire a economiei locale, cu accent pe conexiunile europene ale noilor investitori. Aradul s-a orientat bine și s-a reinventat. În același timp, însă, s-au menținut industrii puternice la un nivel competitiv, care au transformat conceptul „Fabricat în Arad” într-un brand mondial.
Topul Firmelor de anul acesta este o oglindă a evoluției economiei, industriei și comerțului arădean în acest prim deceniu în UE. Companiile multinaționale din domeniul automotivelor, în special, mențin șomajul la nivelul județului în jurul valorii de 2,5%, iar în municipiu la un nivel subunitar. Nu este doar un fel de a spune că e greu de găsit un autoturism nou care rulează oriunde în Europa, fără o componentă produsă la Arad! Nu este surprinzător că aceste companii conduc în topul exporturilor. Ele au transformat zone periferice ale Aradului în destinații pentru forța de muncă și au ajuns să importe angajați, la propriu, din străinătate. Pe de altă parte, industria constructoare de material rulant este un ambasador al Aradului pe mai multe continente.
Astăzi, în Arad, circulăm cu tramvaie noi, fabricate la nivel local. Asta ne face unici în România și nu foarte multe alte orașe europene se pot mândri cu acest lucru. Avem fabrică de autobuze, unul dintre cei mai importanți producători europeni de utilaje agricole funcționează la Chișineu Criș. Ineu este un pol de dezvoltare, la rândul său, iar Pecica este aproape lipită de municipiu. Curtici a ajuns pe harta europeană a transporturilor feroviare de marfă, datorită unei investiții de 7 milioane de euro care dezvoltă o bază deja existentă. Împrejurimile Pâncotei sunt o importantă zonă viticolă, cu masive investiții străine care au remodelat Podgoria Aradului.
Încheiem un deceniu câștigător pentru Arad, însă unul care ne lansează provocări importante pentru viitor. Cred cu tărie că rolul întreprinderilor mici și mijlocii, a afacerilor mărunte, a manufacturilor de mici dimensiuni va crește în următoarea perioadă și ne vom alinia, și pe acest palier, trendului european. Această diversificare nu este numai necesară pentru sănătatea economiei județului, va fi și foarte benefică pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial al arădenilor.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad este un partener al mediului de afaceri local. Am intensificat contactele cu agenții economici, furnizăm zilnic informații cu privire la oportunități de afaceri și posibilități de dezvoltare în țară sau în străinătate. Organizăm cursuri de pregătire și perfecționare profesională, unde membrii noștri beneficiază de reduceri substanțiale. Iar activitatea de la Expo Arad pune în valoare potențialul regiunii, forța investitorilor locali și naționali. În premieră, în anul 2016, am depășit cifra de 15.000 de vizitatori la Agromalim, cel mai mare târg de produse agricole din vestul țării, și tot în premieră am organizat câteva târguri noi, cu perspective bune de continuare și dezvoltare anul viitor. În luna septembrie, CCIA Arad a devenit membru al Grupului Actorilor Locali de elaborare a politicilor antreprenoriale în vestul României, în parteneriat cu ADR Vest. În această calitate, ne propunem pentru perioada următoare diversificarea activităților de promovare a antreprenoriatului, în special printre tinerii liceeni și studenți, cu accent pe noile tehnologii.
Încheiem un deceniu important pentru Arad. Succes tuturor celor care contribuie la creșterea calității vieții în municipiu și județ, celor care investesc în Arad și celor care gestionează investițiile! Considerați Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad partenerul Dumneavoastră de încredere!

 

Președinte CCIA Arad,
arh. Gheorghe Seculici

Topul firmelor arădene este un etalon al campionilor business-ului arădean!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad premiază și în acest an excelența în afaceri. Evenimentul va avea loc în 20 octombrie, începând cu ora 18:30, la complexul Expo Arad.

Cei mai buni dintre cei mai buni, performerii economiei arădene, oamenii de afaceri care țin ridicat stindardul calității și al performanței, vor fi recompensați într-o adevărată gală a mediului de afaceri arădean.

Topul firmelor, aflat anul acesta la a XXIII-a ediție, este organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad în conformitate cu prevederile art. 4 lit. m din Legea nr. 335/2007 a Camerelor de Comerț şi Industrie din România, modificată și completată.

Cum pot să particip la Gala de premiere – Topul Firmelor – din 20 octombrie 2016

Pentru a participa la gala de premiere a mediului de afaceri arădean, care va avea loc în Pavilionul C al Complexului Expo Arad, joi, 20 octombrie 2016, trebuie să completați talonul de înscriere (vezi secțiunea descărcări) și să îl expediați pe email topulfirmelor@ccia-arad.ro, împreună cu dovada achitării taxei de înscriere, până cel târziu în data de 14 octombrie 2016, ora 12:00.

Confirmarea înscrierii o veți primi pe email în cel mai scurt timp posibil.

 

Metodologie – Sursele de informații

(Descarca Metodologia completă)

 

Sursele de informații utilizate sunt:

 • Informații din situațiile financiare ale societăților pentru anul anterior, conforme cu Directivele Europene, furnizate de Ministerul Finanțelor Publice;
 • Informații despre firmele legal înregistrate în România, furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului;
 • Informații despre firme, rezultate din activitatea camerelor județene;

 

Sunt admise în topurile județene de firme entitățile care sunt comercianți conform legii şi îndeplinesc simultan următoarele condiții, cu privire la datele de bilanț depus pentru anul anterior:

 • Profit din exploatare pozitiv;
 • Cifră de afaceri de minim 100 000 lei în cazul microîntreprinderilor şi minim 250 000 lei în cazul celorlalte entități.

 

Nu sunt admise:

 • Grupurile de interes economic (GIE);
 • Firmele ale căror cuantum format din suma datoriilor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale și bugetul statului și impozitele și taxele neplătite la termenul stabilit la bugetele locale depășește cuantumul creanțelor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale și bugetul statului;
 • Firmele pentru care valoarea a cel puţin unui indicator calculat este negativă.
 • Firmele care la data realizării clasamentului se află în stare de radiere, faliment, lichidare, dizolvare, întrerupere temporară de activitate, insolvenţă

Elementele financiare utilizate în vederea stabilirii accederii în clasamente sunt prezentate în Anexa 2 (vezi secțiunea descări). Pentru realizarea clasamentelor Topul Firmelor se prelucrează numai bilanţurile depuse în termenul legal la Ministerul Finanţelor Publice.

 

 

Topurile județene de firme sunt structurate pe şase domenii de activitate:

 1. Cercetare – Dezvoltare şi High – Tech;
 2. Industrie;
 3. Agricultură, Silvicultură, Pescuit;
 4. Construcții;
 5. Servicii;
 6. Comerț și Turism

Metodologie – Indicatorii utilizați

(Descarca Metodologia completă)

 

Indicatorii utilizați pentru clasificarea firmelor sunt:

 • Cifra de afaceri netă;
 • Profitul din exploatare;
 • Rata profitului din exploatare;
 • Eficiența utilizării resurselor umane;
 • Eficiența utilizării capitalului angajat.

 

Firmele membre ale camerei județene, care au achitat cotizația la zi, primesc o bonificație de 10% din punctajul total.

Camerele de Comerț şi Industrie Județene şi Camera de Comerț şi Industrie a României nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele erori în întocmirea situațiilor financiare şi a oricăror alte documente utilizate la determinarea clasamentelor. Conform prevederilor legale, răspunderea revine celor care au întocmit documentele în cauză.