Proiectul UE MOVECO a lansat o nouă platformă online destinată firmelor din regiunea Dunării pentru schimbul de resurse şi produse

 

Companiile şi instituţiile de cercetare din ţările din regiunea Dunării sunt acum capabile să facă schimb de produse, materiale şi resurse pentru reutilizare pe o nouă platformă online şi să construiască reţele de cooperare pentru a promova economia circulară. Această platformă (http://Danube-Goes-circular.eu/), a fost lansată de proiectul Interreg European MOVECO, cu parteneri din zece țări din regiunea Dunării. De asemenea, Consorţiul internaţional oferă părţilor interesate un set de instrumente pentru implementarea conceptelor de economie circulară în întreprinderi şi organizaţii, în timp ce le informează despre subiectele relevante,cum ar fi schemele extinse de responsabilitate a producătorilor în diferite ţări.

 

Cele patru module de pe noua platformă se bazează pe motto-ul “Să facem lumea un loc mai circular!”

 

  1. Primul modul a platformei este o piaţă virtuală pentru reutilizarea produselor, resurse secundare şi materiale. Această piaţă urmăreşte să închidă buclele materiale în ţările din regiunea Dunării, companiile putând crea în comun reţele, face schimb de informaţii, dar şi tranzacţii comerciale cu deşeuri, pe principiul “Deşeul tău, comoara mea!” Înregistrarea pe platforma este în acest moment deschisă.
  2. Cel de-al doilea modul abordează în primul rând organizaţiile implicate în cercetare și dezvoltare și oferă oportunități de cooperare în cadrul economiei circulare. În această secțiune, părțile interesate pot face schimb de opinii cu privire la subiectele relevante și să găsească noi parteneri pentru proiecte în acest domeniu. Mai mult, în secţiunea “idei şi discuţii”, ele pot contribui prin împărtăşirea expertizei lor şi de asemenea, să găsească soluţii la propriile provocări.
  3. Setul de instrumente economice circulare, al treilea modul, este destinat sprijinirii întreprinderilor și organizațiilor prin punerea în aplicare a economiei circulare. Acesta oferă o imagine de ansamblu a principiilor economiei circulare, împreună cu diverse materiale de instruire, inclusiv informaţii privind oportunităţile de cooperare, precum şi instrumente de evaluare şi de finanţare pentru proiecte circulare.
  4. În al patrulea modul, partenerii MOVECO oferă informaţii cuprinzătoare privind diferitele scheme de responsabilitate extinsă a producătorilor (EPR) din regiunea Dunării. Această secțiune rezumă starea legislației în țările respective și indică persoanele de contact locale cu expertiză. Scopul EPR este de a asigura că producătorii şi companiile producătoare îşi asumă responsabilitatea pentru întregul ciclu de viaţă al produselor lor prin optimizarea reciclabilităţii sau refolosirii produselor deja în faza de proiectare. Deoarece această abordare este economia circulară în acţiune, MOVECO oferă informaţii regulate şi detaliate cu privire la acest subiect.

 

Toate modulele noii platforme online oferă o funcţie de traducere automată şi vor fi dezvoltate în continuare de către Consorţiul MOVECO.

 

Mai multe informatii: http://danube-goes-circular.eu/

 

Persoane de contact:

 

Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud

Monica Mureşan – manager de contract, tel. 0733 900 201

Daniel Bălan – responsabil proiect, tel. 0733 900 193, daniel.balan@cciabn.ro

2019-03-26T07:35:18+02:00
X