Cea de-a 31-a ediție a Studiului Economic Eurochambres 2024 dezvăluie o ușoară îmbunătățire a climatului de afaceri față de minimul istoric înregistrat cu 12 luni în urmă, conform răspunsurilor primite de la peste 43 000 de antreprenori. Cu toate acestea, provocările persistente, cum ar fi aprovizionarea cu energie și materii prime, costurile forței de muncă și deficitul de forță de muncă calificată, afectează așteptările mediului de afaceri și contribuie la menținerea incertitudinii.

Potrivit răspunsurilor colectate de camerele de comerț și industrie naționale din cele 27 de țări, întreprinderile europene sunt mai puțin pesimiste pentru anul viitor în ceea ce privește vânzările interne, exporturile, ocuparea forței de muncă și investițiile, comparativ cu 12 luni în urmă. Cu toate acestea, rezultatele sugerează faptul că prețurile ridicate și rata de consum scăzută au impact puternic asupra vânzărilor interne. În același timp, se anticipează faptul că ratele ridicate ale dobânzilor vor exercita presiune asupra investițiilor private.

Antreprenorii identifică aprovizionarea cu energie și materii prime ca fiind cea mai alarmantă provocare pentru anul 2024. Pentru următorul an, costurile în creștere ale forței de muncă și lipsa forței de muncă calificate vor continua să reprezinte obstacole semnificative pentru întreprinderi.

La nivelul României, indicatorii care reflectă poziția companiilor naționale sunt mixte. Cu toate acestea, merită remarcat nivelul pozitiv de încredere în afaceri pentru anul viitor. Față de ediția anterioară a studiului, sunt așteptate creșteri ale exporturilor, o ușoară scădere a vânzărilor naționale și a investițiilor, iar nivelul de încredere în dezvoltarea afacerilor este favorabil. Principala provocare invocată de companiile românești, legată de activitatea curentă, ar fi costul forței de muncă.

Rezultatele Studiului Economic Eurochambres 2024 pot fi consultate aici.

2023-11-23T23:11:14+02:00
X