Arad, 8 Aprilie 2022: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad (CCIA Arad), în parteneriat cu Serviciul Comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) la București și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), a organizat vineri, 8 aprilie a.c., conferința „Cele mai bune practici anticorupție  – educație și prevenire”, eveniment care a avut ca subiect central corupția la nivelul mediului de afaceri și mijloacele de combatere a practicilor neconforme în companii.

Conferința, susținută de experții Biroului Federal de Investigații (FBI) pentru România și Moldova, a fost urmată de o prezentare a Programului SelectUSA 2022, gestionat de Guvernul Federal al SUA, precum și de o prezentare a Summit-ului de investiții SelectUSA 2022. La eveniment au participat alături de reprezentanții Ambasadei SUA, Președintele CCIA Arad, dl. Gheorghe Seculici, Prefectul Județului Arad, dl. Csaba Toth, Vicepreședintele consiliului județean Arad, dl. Răzvan-Olimpiu Cadar, Viceprimarul  municipiului Arad, dl. Ilie Chesa, numeroși oameni de afaceri arădeni și alți reprezentanți ai instituțiilor publice din Arad.

„Salut prezența la acest eveniment a unui număr semnificativ de reprezentanți ai mediului public și privat. Deschiderea pentru realizarea unui schimb de bune practici cu partenerii americani reprezintă un pas important pe latura combaterii corupției, în complementaritate cu demersurile instituțiilor românești abilitate. Corupția este unul dintre cele mai mari obstacole în calea creșterii economice, dezvoltării sociale și a eforturilor de reducere a sărăciei la nivel global. Corupția limitează creșterea economică prin descurajarea investițiilor și creșterea costurilor de tranzacție, ceea ce duce la alocarea greșită a resurselor și subminarea funcțiilor instituțiilor statului. De aceea, încurajăm operatorii privați să introducă în contracte clauze anticorupție, care să permită părții care nu se află în culpă să denunțe unilateral contractul în cazul în care cealaltă parte este condamnată definitiv pentru corupție și să utilizeze chestionare de due diligence pentru evaluarea programelor de integritate ale partenerilor de afaceri, pe întreg lanțul de aprovizionare și distribuție”,  a declarat Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, dl. Gheorghe Seculici.

Reprezentanții FBI prezenți la eveniment au subliniat faptul că „la nivel mondial, flagelul corupției conduce la o creștere a costurilor și a riscurilor la care un business este supus. În același timp, sunt descurajate investițiile, este perturbată dezvoltarea economică și sunt compromise achizițiile publice. Este suficient ca o singură companie coruptă să distrugă întreaga industrie din care face parte, la fel cum este suficient ca un grup de persoane corupte să distrugă reputația unei întregi țări. Pentru FBI, combaterea fenomenului corupției rămâne o prioritate pentru că reprezintă un real pericol la nivel mondial. Corupția poate afecta securitatea granițelor, poate afecta viața noastră de zi cu zi prin inducerea unei lipse de siguranță. FBI trebuie sa facă primul pas și să vină către mediul privat și să întrebe cu ce îi poate ajuta. Numai împreună cu mediul de afaceri, prin coordonare și prin educare putem să construim o adevărată reziliență împotriva acestui flagel”.

„După cum bine știți, investițiile străine sunt foarte importante pentru orice țară, deci implicit și pentru Statele Unite ale Americii. SelectUSA reprezintă o excelentă oportunitate de a învăța  despre legislația din America, de a cunoaște climatul de afaceri, oportunitățile de business și sistemul de taxe. Companiile românești interesate să investească în Statele Unite ale Americii se pot înscrie în programul SelectUSA, cel mai important program promovat de către autoritățile americane. În prezent, Statele Unite găzduiesc mai multe investiții străine directe decât orice altă țară din lume, cu un stoc total de peste 4,62 trilioane USD la sfârșitul anului 2020. De la înființare, SelectUSA Investment Summit a atras mii de investitori internaționali, aducând peste 59 de miliarde de dolari în noi proiecte de investiții în Statele Unite si susținând peste 49.000 de locuri de muncă în Statele Unite”, a declarat Atașatul Comercial pentru România și Moldova al Ambasadei SUA la București, dl. Thomas Hanson.

În cadrul evenimentului de la Arad, participanții au primit toate informațiile necesare privind înregistrarea și participarea la Summitul de investiții SelectUSA (https://www.selectusasummit.us/), care va avea loc în perioada 26 – 29 iunie 2022, în Washington, D.C., SUA, unul dintre cele mai importante evenimente din Statele Unite dedicate promovării investițiilor străine directe.

2022-04-12T10:42:28+03:00
X