Interviu Jurnalul Arădean. Gheorghe Seculici, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad

O discuţie cu preşedintele CCIA despre ce reprezintă instituţia pe care o conduce, acţiunile din prezent, dar mai ales despre viitorul camerei arădene.

1. Domnule preşedinte, ce înseamnă Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) în viaţa Aradului?

GHEORGHE SECULICI. Este oglinda economiei arădene, trebuie să ie o forţă! Și nu numai în viaţa Aradului și voi detalia această airmaţie. Noi avem o obligaţie faţă de membrii noștri, de a mijloci crearea unui cadru legislativ predictibil și sănătos, de a informa despre oportunităţile de afaceri, de a i parteneri în proiecte, de a contribui la profesionalizarea angajaţilor. Ne achităm de această obligaţie și, vă pot spune de acum, pregătim și noutăţi! La Arad, ca peste tot în lumea civilizată, CCIA reprezintă elementul de legătură între mediul de afaceri, cu toate formele lui de manifestare și în toate etapele sale de dezvoltare, respectiv administraţia centrală și locală, decidentul pachetelor legislative care inluenţează activitatea investitorilor. O Cameră de Comerţ solidă, așa cum este aceasta, a Aradului, este oglinda unui mediu de afaceri stabil și puternic. Aradul este un oraș cu o industrie extrem de diversă, conectată la luxurile europene, iar CCIA este un partener important al companiilor care sunt membre ale Camerei. Suntem în permanentă legătură cu tot ce înseamnă informarea economică, legislativă, care să vină în sprijinul mediului de afaceri și a membrilor Camerei.

2. Ce rol are Camera de Comerţ în relaţia cu membrii săi?

G.S. CCIA este legătura între mediul de afaceri și cel administrativ si legislativ. Avem o relaţie pozitivă cu Consiliul Judeţean, cu Consiliul Local, cu primăriile importante din judeţ și mediem comunicarea dintre actorii vieţii economice și a celei administrative. Principalele activităţi pe care le desfășoară CCIA prin departamentele pe care le coordonează sunt legate de pregătirea profesională, mediatizarea actelor normative promovate de Parlament și Guvern, dezvoltarea relaţiilor de colaborare între partenerii Camerei, locali, naţionali și internaţionali. Pe viitor, însă, rolul Camerei de Comerţ va crește foarte mult, iar tendinţa occidentală la care se va alinia în scurt timp și statul român va i aceea de instituţie credibilă și serioasă de lobby la cel mai înalt nivel. Când o societate comercială va dori să susţină un punct de vedere legislativ, un act normativ sau vor dori să susţină promovarea unei iniţiative de interes public, Camera va i pârghia prin care va putea acţiona. Este drept că în acest moment nu suntem încă în faza aceea, dar sunt deja pași importanţi făcuţi de Cameră în acest sens.

3. Se apropie Agromalim, cel mai important târg de agricultură din România. Cum l-aţi pregătit, ce noutăţi aduce ediţia din anul acesta?

G.S. Agromalim este deja un brand internaţional, având în vedere participarea atâtor state, România, Ungaria, Italia, Germania, Austria, Polonia, Slovenia, Serbia, la târgul de agricultură al Aradului. Colegii mei s-au mobilizat foarte bine și am încredere că anul acesta rezultatul târgului va i mai bun decât anul trecut. Agromalim are anvergură europeană prin numărul de expozanţi, vizitatori și participanţi, dar și prin creativitatea și capacitatea de mobilizare a Camerei de Comerţ, cu acest prilej. Târgul acesta este permanent în atenţia guvernanţilor României, a factorilor de decizie, personalităţi importante vin cu acest prilej la Arad. Anul acesta ni s-a conirmat deja participarea ministrului Agriculturii. E adevărat, an de an căutăm să adăugăm câte ceva la reţeta de succes a evenimentului, să îl facem mai interesant, mai atractiv. De această dată, mizăm pe demonstraţiile în câmp pe care urmează să le realizeze câteva din firmele participante la târg, în colabo- rare cu Staţiunea de Cercetare IAS Mureșul, care a pus la dis- poziţie terenul pentru aceste demonstraţii.

4. Domnule Seculici, care sunt principalele repere ale finalului de an, pentru Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură?

G.S. Suntem abia în luna august, până la inalul de an noi avem o activitate susţinută în această perioadă și pregătim o toamnă intensă cu cel puţin un târg nou pentru anul acesta. Apoi, o relaţie apropiată cu membrii Camerei este întotdeauna o preocupare a noastră. În perioada imediat următoare, vom dezvolta și comunicarea on-line a CCIA. Avem

în desfășurare până la inalul anului multe proiecte în care suntem implicaţi. Vă pot spune însă că târgurile tradiţionale se organizează în continuare, dar și că intrăm într-o colaborare mai strânsă cu Camerele Judeţene, cu Camera Naţională, cu Romexpo, care ne vor ajuta să dăm o altă dimensiune acestor evenimente! Avem în vedere o dezvoltare a activităţilor economice la Expo Arad, dar și a activităţii de pregătire profesională la nivelul Camerei care va avea un statut special și bineînţeles proiectele pe fonduri europene.

5. Cum vedeţi perspectivele pentru 2017, în ceea ce priveşte economia Aradului şi, în sens mai larg, a României?

G.S. O Cameră de Comerţ nu poate fi mai bogată sau mai săracă decât este nivelul economic al zonei pe care o reprezintă. De aceea, pentru că a fost un an bun pentru economia arădeană, și pentru CCIA a fost o perioadă bună, cu un proit important. Așa cum s-au stabilit reperele activităţii economice în acești ani, sunt convins că economia Aradului va i una de succes, sunt convins că deciziile luate la nivel administrativ în municipiul și judeţul Arad vor genera efecte economice pozitive. Din acest punct de vedere sunt foarte optimist și le doresc succes tuturor celor care își desfășoară activitatea în economia Aradului.

 

Sursa: JA, 29 AUGUST 2016, ANUL XXVIII, NR. 7650

2016-10-29T22:33:28+03:00
X