O veste bună pentru unii dintre participanții la Agromalim 2016: Guvernul a aprobat ieri, printr-o Hotărâre, instituirea unei scheme de ajutor de minimis în valoare totală de 24 de milioane de lei pentru eficientizarea activității sectorului zootehnic. Finanțarea se acordă producătorilor agricoli pentru achiziționarea de berbeci/țapi de reproducție din rase specializate pentru producția de carne și lapte.

„Orice măsură concretă de sprijin a zootehniei este binevenită. Sectorul acesta are un potențial extraordinar, dar și investitorii trebuie să simtă prețuirea și susținerea mediului politic. Mă bucur că această veste bună vine chiar în preajma deschiderii celui mai important târg de agricultură din zona de vest a României, Agromalim (8-11 septembrie, la Expo Arad) și sunt sigur că va fi pusă în dezbatere în panelurile de specialitate ale târgului. Am aflat că valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăși suma de 15.000 euro pe durata a trei ani; nu e mult, dar e ceva!”, a declarat președintele CCIA Arad, dl. Gheorghe Seculici.

Prin Hotărârea de Guvern se are în vedere selecția dirijată în direcția îmbunătățirii producției de lapte și carne, realizarea de linii și hibrizi cu potențial productiv superior, adaptată la cerințele pieței autohtone şi externe.

Cuantumul sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de:

  • maximum 2.500 de lei/cap berbec din rasă specializată;
  • maximum 2.500 de lei/cap ţap din rasă specializată.

Numărul maxim de animale care poate fi achiziționat de beneficiari se calculează respectând următorul algoritm:

  • achiziția  de berbeci/țapi de reproducție se realizează respectând proporția de un berbec/un țap la 30 de capete femele ovine/20 capete femele caprine deținute de beneficiar;
  • numărul maxim de berbeci/țapi care poate fi achiziționat de un beneficiar, trebuie să corespundă, aplicând proporţia prevăzută, unui număr de 700 capete femele ovine/350 capete femele caprine.

Informații suplimentare se pot obține la Direcția pentru Agricultură a județului Arad.

Suma necesară aplicării ajutorului de minimis se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi va intra în plată către beneficiari începând cu data de 15 noiembrie 2016.

2016-09-24T21:46:55+03:00
X