„Ne plângem că ne pleacă valorile. Dar pleacă forțate de împrejurări. Cum să rămână în țara lor, unde nu sunt lăsate să trăiască?!” – acesta este mesajul președintelui Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, Gheorghe Seculici, referitor la politicile publice ale statului român pentru investitorii autohtoni.

„Concret: ceea ce se construiește la Arad e bun în toată lumea, doar în România, nu! Invit CFR și Ministerul Transporturilor să abandoneze politica de descurajare a industriei românești și să arunce o privire la fabricile de vagoane de la Arad.

Principala industrie pe care mizează Aradul este industria de vagoane călători și marfă. Vagoanele fabricate la Arad circulă pe cinci continente, dar deocamdată, din păcate, Căile Ferate Române nu exploatează suficient potențialul arădean. Aceeași observație este valabilă și pentru Metroul bucureștean, care a preferat o investiție spaniolă în locul unei investiții arădene de aceeași calitate, dar la un preț mult mai avantajos. Un alt exemplu ar fi al companiei Arsat, de la Pecica. Aceasta face exporturi în toată lumea, de produse de mare tehnicitate, dar merită mult mai mult și în România”, a precizat Gheorghe Seculici. Acesta a declarat că nu dorește o politizare a subiectului, fiindcă indiferent de guvernare, problemele investitorilor români au fost aceleași.

„Ultimele evoluții din Europa ne demonstrează, încă o dată, cât de fragile sunt economiile care se bazează în cea mai mare parte pe capitalul străin. Să nu fiu înțeles greșit, eu nu am o pledoarie împotriva companiilor multinaționale, care pentru România sunt un colac de salvare. Eu am o pledoarie pentru investitorii locali, care trebuie ajutați prin măsuri eficiente să reușească să prindă cheag și să performeze, exact așa cum se întâmplă și în țările occidentale. Nu cer să se fie favorizați la licitații, dar dintr-un exces de zel funcționăresc (că nu vreau să mă gândesc la alte interese) acum se stabilesc condiții pe care mulți dintre ei nu le pot îndeplini la licitațiile din orașele lor, din țara lor. Eu sunt un pro-european convins, însă asta nu înseamnă să nu lăsăm afacerile locale să trăiască și să mizăm doar pe investițiile externe. În România se realizează produse românești de mare tehnicitate, de valoare, care sunt mai căutate și mai apreciate în străinătate decât la ele acasă”, a explicat Gheorghe Seculici.

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad propune și un set de soluții. În opinia lui Gheorghe Seculici, ar fi necesară activarea în fiecare județ a Comisiilor Economice Consultative, care împreună cu Camerele de Comerț să fie informate despre licitațiile publice pentru lucrări și servicii, ca informațiile să ajungă și la firmele locale. De asemenea, Gheorghe Seculici consideră că o diversificare a atribuțiilor Camerelor de Comerț și o întărire a acestora, așa cum se întâmplă în occident, ar fi în interesul mediului de afaceri și al economiei naționale. În al treilea rând, Gheorghe Seculici consideră că așa cum în agricultură au fost identificate mecanisme de sprijinire consistentă a producătorilor locali, și sistemul acela funcționează foarte bine, un model similar de sprijin trebuie transferat și asupra industriei românești, prin subvenționarea investițiilor locale.

2022-10-05T19:13:51+03:00
X